INSTEP Interview and Tips

Monday, November 24, 2008

Ok, hari ni aku bermurah hati nak kongsi pengalaman bersama adik-adik sekalian mengenai Tips untuk Temuduga INSTEP..

1) Apekah INSTEP( Institut Teknologi Petroleum Petronas di Bt Rakit, K. Terengganu )



Haha, korang bace la sendiri kalo kecik font dier klik kat gambar tu
http://www.instep-petronas.com/


2) Sesi pengambilan ade 2 kali setahun so iklan dier kat surat khabar or web around

- (Mac-April)
-(Ogos-Sept)


3) Requirements for PTP-1 la

-CGPA 3.00 above wajibulghunnah
-SPM mestilah sumer kredit dan tiada kecacatan
-ader involved dlm co-curiculum activities


4) If shorlisted to interview ape perlu buat?

-study sket pasal Petronas
-asah otak kau berfikir cepat
-redi duit beli tiket nak pegi intebiu la


5) Interview ade ape ar?

-Test (45min)
-Interview (15-30min)


6) Test

-ader 5 bahagian dan sumer objektif (boleh tembak-menembak)
-mmg susah giler babas
-45min jer utk 100 soalan
-merangkumi IQ, logik engineering, math, pattern recognization, BI
-tips dier senang jer, just baca sekali jer soalan and terus jawab, takleh nak recheck balik ke ape ke nak korek idung time tu mmg tak sempat, nak garu pale ke
-mmg kene cepat pick-up


7) Interview

-2 org interviewer
-dier akan tanyer personal background
-tanyer naper nak masuk INSTEP, tahu dari mane?, nape layak masuk INSTEP,
- and macam2 lagi la

8) Kalo dapat masuk INSTEP

-1/2 tahun belajar and 1/2 tahun on job training(PTP-1)
-mmg best sebab sumer PETRONAS tanggung kosnyer mmg beribu-ribu la
-chance nak keje ngan PETRONAS mmg tinggi
-chance nak keje ngan company Oil and Gas lain pun senang dan cerah

9) Ader BOND ker?

-2 tahun keje ngan PETRONAS kalo dpat offer
-1/2 tahun maser nak tunggu lepas habis INSTEP..kalo tak dapat offer dari PETRONAS anda terlepas dari bond


10) Kenapa masuk INSTEP?

-gaji masyuk beb 'nanti'
-company org 'kita'
-industri yang stabil sebab non-renewable energy/resource
-maser depan cerah InsyaAllah

11) Boleh juga ikuti pengalaman aku di SINI

15 comments:

Anonymous said...

haiii..
mcm mn? dh dpt tawaran belom?
hrp2 u b'jaya yer..

s i p u t u r b o said...

hi..

Alhamdulillah dpt gak offer nk msk INSTEP

tp tak pegi kot sbb dpt offer lain

Anonymous said...

soalan dyer bgian test tue mcm maner ea..bleh bg contoh soalan x kalo ingt...

s i p u t u r b o said...

soalan more to IQ test. Interview basic2 je la

Unknown said...

zzz.. Bru nk apply.. X tau dpat ke x msuk instep.. Sblum ni pnah join kje oil n gas, tp x masyuk.. tergerak hati nk smbung blajar..

Yu YUi Nurul said...

tq kerana sudi berkongsi.. saya akan temuduga minggu hadapan... n this is my firstime... seram sejuk ni... tq very much.... :)

Anonymous said...

aku pon nk g temuduga ni...goyang beb...gud information...hehe

crossmarian said...

@Yu YUi Nurul ...same la kite~~~lalalala

are_nas said...

Thanks sudi bkongsi
Ak ad nteview sabtu ni..cuak jgk la rsenye..
Yu yui nurul:u intrview kat mne?

Yu YUi Nurul said...

@crossmarian : ya samalah kita.... tapi aku mcmm x mau p la pla da temuduga ni... haruska aku mengalah dengan segala rintangan. woooo... oh x... hehe

@are_nas : aku akan interview d hotel tang dynasty park. jam 8 a.m... arghhh... kmu pla?

crossmarian said...

@Yu YUi Nurul nape dpt offer lain kew??

g said...

Kt jb 22 mei kn? Xtau tempat! Cm ne nk g!

Anonymous said...

JA Residence Hotel JB... Tak sabar nak kesana...

Anonymous said...

thanks for the info.

g said...

jumpa disana... ade x soalan boco..hihi